Wizyty w Polsce i przyjazd do Hrubieszowa po latach - Zipora Nahir - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ja byłam pierwszy raz w Polsce, po wyjeździe, w siedemdziesiątym szóstym roku. Ja przyjechałam wtedy nie jako turystka, ale ja pracowałam w takim międzynarodowym centrum pomocy krajom rozwijających się. To znaczy tak: Azja, Afryka, Południowa Ameryka. I ponieważ Izrael miał dużo doświadczenia w kibucach, więc było to centrum z ramienia jakiejś gałęzi United Nations, ONZ-u. I to było centrum międzynarodowe, jak mówię, jego stolicą był Tel Awiw. I ja pracowałam właśnie tam jako pomocnica do dokumentacji. Ponieważ ja skończyłam socjologię, to również mogłam wziąć udział w rozpatrywaniu problemów socjalnych i gospodarczych też, tych ośrodków w rozwijającym się świecie. Szczególnie w agronomii, to znaczy w uprawie ziemi, reformy, jakieś kolektywy. I ja tam pracowałam. I był wtedy, może po...