Początki życia w Izraelu - Zipora Nahir - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Tutaj w kraju moi rodzice mieli rodzinę. No a moja mama jeszcze w Polsce, ja z nią pojechałam raz i drugi raz, jeszcze z Hrubieszowa do Lublina, i zrobili jej pierwszą protezę na nogę. Tak że moja mama jeszcze mogła chodzić o protezie i o lasce. I moja mama, ja pamiętam tatusia, że w pierwszych czasach, jak byliśmy jeszcze w Hrubieszowie, no moja mamusia nie mogła przecież na jednej nodze chodzić. A moja mama była bardzo ładna, wysoka i smukła, więc ona prawie chodziła z jednego taboretu do drugiego. Ja pamiętam, że mój ojciec przyprowadzał jej jeszcze w Hrubieszowie żołnierzy rannych, którzy jeszcze nie mieli protez, ale z kulami chodzili pokazać jej, że można przy pomocy kul chodzić prosto, a nie być cały czas zupełnie tak, że nie… W każdym razie moja mama już miała protezę i chodziła i myśmy...