Chciałam wyjechać do kibucu - Zipora Nahir - fragment relacji świadka historii [TEKST]
„Chciałam wyjechać do kibucu” Mój ojciec zmarł i to dlatego było dla mnie bardzo wielkim ciosem, bo ja wiedziałam, że ojciec tyle dla mnie zrobił. Jak ja dostałam maturę, to powiedziałam ojcu: „Masz tato, to jest dla ciebie, tyś na to zasłużył. Ja nie mam z tym nic wspólnego, bo ja jadę do Palestyny, ja jadę do kibucu”. Bo ja właściwie byłam nastawiona komunistycznie. Ja chciałam inny świat, nową nadzieję. Myśmy tylko widzieli promienie tego słońca, które wstaje nad ludnością. Wtedy młodzież, dużo młodzieży, szczególnie w dużych miastach, była nastawiona na coś innego. To nie była kwestia czy to jest stalinizm… Ale było nastawione na nadzieję, na coś innego. Bo to co przeszło przez Polskę było przecież kataklizmem, jakiego historia nie znała. I ja chodziłam na wszystkie...