Książka Poprzez ulice Heleny Boguszewskiej - Zipora Nahir - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Helena Boguszewska Książka „Poprzez ulice” Heleny Boguszewskiej Kiedy byłam w domu dziecka, przychodzili do nas bardzo często, to było małżeństwo, Helena Boguszewska i Zdzisław, czy Zbigniew, Kondracki. To byli pisarze i zdaje się dziennikarze też. Oni byli bardzo serdeczni i bardzo się starali nas umieścić w szkołach, bo chcieliśmy się uczyć. I rozmawiali z nami i dali nam bardzo dużo otuchy. Ja wyjechałam z Polski, ale moja siostra żyła w Polsce, mieszkała w Wałbrzychu. I kiedyś w latach sześćdziesiątych, zobaczyła w księgarni tę książkę, którą napisała Helena Boguszewska. I ona pamiętała, że ta pani była mi znana. Przesłała mi tę książkę. Ta książka nazywała się „Poprzez ulice”. I pani Boguszewska przekazuje w...