Wyzwolenie Lublina w lipcu 1944 roku - Zipora Nahir - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Były walki w Lublinie samym już, między wojskiem radzieckim i wojskiem polskim, które było razem z nimi, bo myśmy później widzieli żołnierzy polskich, a między Niemcami. A myśmy byli w tym ambulansie, i ten ambulans się kręcił po ulicach i nie wiedział dokładnie co ze sobą zrobić czy dokąd iść. I najechał na nas czołg radziecki i zdarł całą ścianę ambulansu. I wtedy wszyscy się rozbiegli. Tak jak ja nie mogłam się ruszyć wpierw i miałam gorączkę i byłam chora i tak dalej, nie wiem, był jakiś szok widocznie, to zaczęłam biegać razem z wszystkimi innymi, i wyzdrowiałam. To znaczy niczego więcej nie czułam. To był naprawdę taki jakiś szok, który całym organizmem tak jakoś… nie mogę znaleźć tego słowa. W każdym razie ja pobiegłam razem ze wszystkimi innymi. Ta grupa skryła się w jakiejś piwnicy domu. Ja...