Opowiadania taty trzymały mnie przy życiu - Zipora Nahir - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Budzyniu, relacje z ojcem „Opowiadania taty trzymały mnie przy życiu” Ja do ojca byłam bardzo, bardzo przywiązana. Ja muszę powiedzieć kilka słów… Chociaż ja miałam mamę, miałam siostrę, z mamą i siostrą byłyśmy właściwie razem, ale mój tatuś był dla mnie ostoją życia. Ja nie pamiętam, to chyba nie na Majdanku, ale jeszcze w Budzyniu jak byliśmy. Mężczyźni byli w osobnych barakach i kobiety w osobnych. Ja w nocy, wieczorem wkradałam się do baraku tatusia, wdrapywałam się do niego na pryczę, która była pod sufitem i tam pełzło pełno pluskiew i różnych robali, różnych robaków, i myśmy tak leżeli i patrzeli, i mój tatuś opowiadał mi opowiadania. I szczególnie opowiadania żydowskie ludowe. One były na tle...