Akcje w hrubieszowskim getcie - Zipora Nahir - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W czterdziestym drugim roku, w czerwcu, o ile ja pamiętam, odbyły się trzy kolejne akcje. W pierwszych akcjach moi dziadkowie, moja babcia, ciotka i wujek zostali zamordowani w sposób, powiedziałabym, bardziej partykularny. Bo wzięli ludzi na poligon, wywieźli. Ja myślałam, że do Bełżca, ale jak byłam w Muzeum Historii Żydów Polskich w Warszawie, to ja jak byłam jeszcze przed dwoma laty, jak tylko otworzyli i sprawdzałam, okazało się, że Żydów z Hrubieszowa wywieźli do Sobiboru. Cztery tysiące zostało tam spalonych. Chciałam powiedzieć, ale nie pamiętam czy przed akcją jeszcze, czy między akcjami, młodzi ludzie, którzy byli w gecie, zwrócili się, ja wiem, że mówili również z moim ojcem, ale również z innymi, powiedziałabym bardziej poważanymi ludźmi w gecie, o...