Getto w Hrubieszowie - Zipora Nahir - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W Hrubieszowie było geto. I zaczęli sprowadzać Żydów z okolicznych wiosek i mniejszych miasteczek. I przydzielili nam dzielnicę, która była koło Rynku, to była dzielnica bardziej uboga, i każda rodzina dostała pokój albo pół pokoju. W każdym razie nas wszystkich wyrzucili z domu. Tam niedaleko Rynku była ta dzielnica, mieszkaliśmy w jakimś domu, z innymi rodzinami żydowskimi. Było geto. I ja nie przypuszczam, że było ogrodzone jakimś drutem, ale nie wolno było wychodzić, to ja wiem. Bo to było w czterdziestym roku, ja miałam wtedy dziesięć lat. Od wieku lat dziesięć trzeba było nosić tę opaskę z magen Dawid wyszytym na niebiesko. A ponieważ ja miałam dziesięć lat, i tak jak dzisiaj też nie jestem bardzo wysoka, byłam malutka i nie wyglądałam dokładnie jako Żydówka, to mnie wysyłali, żeby kupić jakąś...