Przejawy antysemityzmu wśród nauczycieli i szkolnych kolegów - Zipora Nahir - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Było dużo dzieci żydowskich w tej szkole. Były dzieci żydowskie w tej szkole, oczywiście, ale myśmy się jakoś… Znaczy byliśmy razem z polskimi dziećmi, ale właściwie byliśmy również osobno. Bo moje koleżanki ścisłe, moje prawdziwe przyjaciółki, to były żydowskie dzieci. Ale również nie stroniliśmy od polskich dzieci w naszym wieku. Ale były objawy antysemityzmu. Ze strony dzieci to było przyjęte, ale również ze strony nauczycieli. Mieliśmy jednego nauczyciela i ja pamiętam dokładnie jego nazwisko. Macie tutaj stacje benzynowe z tym nazwiskiem, i to mi od razu tak zapaliło jakieś czerwone światło, on się nazywał Orlen. Ja pamiętam dokładnie… bo dzieci były zobowiązane chodzić w sobotę do szkoły. A sobota to nasze święto. Ale pozwolono nam nie pisać. Bo to było zabronione. Tak że to była pewna jakaś taka...