„Kosza dałam jednym słowem” - Amelia Sawa - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Miałam bardzo wielu amatorów, nawet był taki pan rektor akademii medycznej, pan Chmurzyński, z którym poznał mnie jeden z kolegów. I on mi się oświadczył. A poza tym jeszcze miałam takiego, to był kolega, który nazywał się Edzio Tyburski. Edzio Tyburski, który ze mną studiował historię. I on studiował również ekonomię. Dwa fakultety. A jego przyjaciel studiował pięć fakultetów i był szefem organizacji studentów. Już nie pamiętam, jak ona się nazywała. Ponieważ on był tym przewodniczącym, więc brał udział we wszystkich spotkaniach profesorów. Na wszystkie tematy naukowe. Taki prymus był wysokiej klasy. No i ten właśnie Edzio bardzo mnie lubił i powiedział: „Meluchna, kocham cię nad życie, ale wiem, że nie mogę być twoim mężem” A dlaczego? Bo on był mniejszy ode mnie. Pochodził ze...