Dyplom i narodziny syna - Amelia Sawa - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W [19]52 roku pisałam pracę magisterską. To znaczy miałam temat, pracowałam i zdałam czternastego września [19]52 roku. Miałam wyznaczone o jedenastej trzy dyplomowe egzaminy na KUL-u. Poszłam, zdawałam te egzaminy. A ja się spodziewałam drugiego dziecka wtedy. I zdawałam u księdza profesora Pastuszko, który był tym słynnym profesorem. Mam jego wszystkie dzieła, filozoficzne i psychologiczne. Był chłodny dzień, byłam w jesionce takiej beżowo-brązowej i na tym takie białe kulki. Ładna jesionka była i miałam plik książek przed sobą. Weszłam do sali i zdawałam te egzaminy. Po zdaniu egzaminów wróciłam do domu. O pierwszej zjadłam obiad i spakowałam rzeczy, które miałam już przygotowane do szpitala. I powiedziałam mamie i mężowi, że jadę do szpitala już. I pożyczyłam na kulowskiej...