Wspomnienia z liceum - Amelia Sawa - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Zaczęłam szkołę ogólnokształcącą zaraz po wyzwoleniu. Bo skończyłam szkołę handlową za okupacji, ale mnie to nie odpowiadało. A, myślę sobie, ciągnę dalej, bo przecież przed wojną byłam w ogólnokształcącej, to jedną klasę miałam. Ale zaczęłam od początku, dlatego że dużo zapomniałam, poza tym tam miałam francuski, tu był niemiecki, bo nie było francuskiego. Była też łacina. Teraz jakoś nie ma tej łaciny, a szkoda, bo to bardzo ciekawy język. I właśnie zaraz po wyzwoleniu tak się złożyło, że pani profesor Krzeczkowska, to była profesor chemii, zdecydowała się na otworzenie szkoły ogólnokształcącej, która powstała w tym budynku Vettera. Tam było dużo szkół. Bo wtedy one powstawały, to mieściło się tam kilka. Handlowa była, jeszcze jakaś. I tam zaczęły się właśnie lekcje pani Krzeczkowskiej. A języka...