Wspomnienia ze szkoły handlowej - Amelia Sawa - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Szkoła handlowa, do której chodziłam, mieściła się na [ulicy] 1 Maja. Teraz, jadąc od tego mostu, to po lewej stronie. I tam jest napisane „bank”teraz. Ale nas potem stamtąd wyrzucono, bo ten budynek się na coś przydał, a nas umieszczono na Piłsudskiego. No więc mieszkaliśmy tam w takim domu właśnie, wychodząc z placu Bychawskiego na tę aleję Piłsudskiego. To tam taki przedostatni, dość duży budynek na parterze. Miałyśmy chyba dwie sale tylko. Mam zdjęcia nawet z tych sal i z lekcji. A potem jeszcze raz nas wyrzucono stamtąd. I przeniesiono aż na ulicę Zieloną. Wchodziło się z Krakowskiego Przedmieścia na [ulicę] Staszica i na [ulicę] Zieloną. To znaczy na prawo taki budynek pierwszy spory, to właśnie tam była szkoła. Wtedy miałyśmy o tyle lepiej, że tych sal było więcej. Poza tym było jeszcze takie podwórko...