Ucieczka Żydów - Amelia Sawa - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Wracając ze szkoły, szłam tą trasą jak zawsze, tą ulicą… Wtedy to była [ulica] Fabryczna. Potem, po tych wszystkich tragediach wojennych nazwano ją [Drogą] Męczenników Majdanka. Także szłam sobie ze szkoły jak zwykle i nagle patrzę, prowadzą ludzi. To jest przerażające. To wstrząs był po prostu taki, przerażenie. To były trzy duże grupy. Jedna od drugiej była trochę odłączona. Ja jakimś dziwnym trafem znalazłam się już tutaj, gdzie kościół jest na [Drodze] Męczenników [Majdanka], naprzeciw jest park Bronowice. Tam było napisane „Ave”na tym kościele. I ten napis mój ojciec zrobił. Ale już podobno zdjęty. Już teraz chyba nie ma tego. Na samym szczycie był ten napis. Ja taka jestem przerażona i przestraszona tym, bo to widok był niesamowity, przeżycie dla człowieka. I w końcu tak się złożyło, że...