Popularne kluby, kawiarnie i restauracje w Lublinie w latach 60. - Michał Hochman - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Wcześniej był taki okres, że klub ZMS-u na ZOR-ach, znaczy na Racławickich, był bardzo popularny, do czasu aż tam ktoś zginął i zamknęli to. Był taki wypadek, że kogoś zabili tam. Teraz jest biblioteka tam. Był okres, że „Tip Top” był bardzo popularny do potańcówek. Mimo że to była kawiarnia, to tam grało się i tańczyło. [Była popularna] „Czarcia Łapa”, ale w „Czarciej Łapie” nie było tańców. A już jak „Chatkę Żaka” wybudowali – „Chatka Żaka” była w studenckim ruchu – jak powstawały te wszystkie piwniczne kluby, ten „Arkus”, to przeniosło się [wszystko do nich]. „Arkus” był bardzo popularny, wszyscy chodzili do „Arkusa”. Ten sam pan, który prowadził klub ZMS-u, potem prowadził „Arkus”. To było popularne, bo nawet kronika filmowa kiedyś przyjechała i filmowali, że popularny...