Początki i rozwój kariery muzycznej - Michał Hochman - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Zaczęło się dosyć dawno. Byłem zafascynowany muzyką amerykańską, ale tak bezpośrednio wpływ na moją aktywność miał zespół Rhythm and Blues, [który] przyjechał do Lublina, gdzie śpiewał [Bogusław] Wyrobek. To był pierwszy polski zespół, który grał rock and rolla i to mnie jakoś tak zafascynowało, więc kupiłem sobie gitarę i zacząłem imitować to, co słyszałem w radio Głos Ameryki, Radio Luksemburg, to, co w czasopismach czasami widziałem: Tommy Steele, taki angielski piosenkarz, Johnny Holiday z Francji, wszyscy imitatorzy Elvisa Presleya. Postanowiłem, że może w Lublinie też powinien być imitator Presleya, i zacząłem śpiewać w bramie na Lubartowskiej jeszcze, świetna była akustyka w bramie, tam sobie podgrywałem rock and rolle. Mój kolega z ulicy z Lubartowskiej, Władek...