Emigranci marcowi z Lublina - Michał Hochman - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Wiem, że Kliger wyjechał, rodzina Kligerów. Drewniakowie wyjechali, żona z dziećmi wyjechała w [19]68 [roku], a jej mąż miał jakieś problemy finansowe, domiary i tak dalej, nie mógł wyjechać, on wyjechał na początku siedemdziesiątych lat. Wajsbrot też wyjechał na początku siedemdziesiątych lat. Z Lublina w Stanach to tylko oni, Wajsbrot i my, a reszta pojechała do Izraela. Wiem, że parę osób jeszcze wyjechało, ale nie pamiętam nazwisk. Jak był Reunion 68, [który] organizują co cztery lata w Izraelu w Aszkelonie, i jak robią sobie zdjęcia pamiątkowe, to ja się czuję niepewnie, bo nie mam się do kogo dołączyć. Z Lublina to tam może jedna, dwie osoby są, a warszawiaków jest pełno, z Łodzi jest pełno, ze Szczecina jest pełno, z Wrocławia jest pełno, z Katowic pełno, a...