Najbliższa rodzina i zmiany imion po emigracji - Michał Hochman - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Mama urodziła się 7 sierpnia w 1920 roku. Tata się urodził 2 grudnia 1913 roku. Oboje są pochowani w New Jersey na cmentarzu lubelskich Żydów. Tata zmarł 8 września w 2001 roku, parę dni przed 11 września. Mama zmarła w 2008 roku, 21 [marca]. Tata miał na imię Icek, ale w Stanach zmienił na Isaac. A mama w Polsce przed wojną była Gołda, potem zmieniła sobie na Genowefa, a w Stanach brat namówił mamę, żeby zmieniła na Genevieve, to znaczy Genowefa, tylko po angielsku. Chciał szybko zamerykanizować rodziców mój brat. Brat zmienił Józef na Joseph. A ja z Michał na Michael. Siostra – Irena, [tak zostało]. Z tym że ona jest Ida, to używa [dwojga imion]: Irena Ida Hochman....