Prywatyzacja firmy Transbud w latach 90. - Grzegorz Dębiec - fragment relacji świadka historii [TEKST]
transformacja w Polsce, przedsiębiorcy związani z Lublinem, kariera zawodowa, praca, firmy lubelskie Prywatyzacja firmy „Transbud” w latach 90. Prywatyzacja była robiona ze spółki pracowniczej. Było kilka złożonych problemów. To nie był tylko problem natury technicznej. Przygotowanie prywatyzacji, wyceny i tak dalej, rozmowa z Ministerstwem Przekształceń Własnościowych to były naprawdę pewne problemy, bo człowiek walczył o to, żeby tą firmę kupić za mniejsze pieniądze, a Ministerstwo żądało większych pieniędzy. Firma została kupiona w formie leasingu, więc my jako udziałowcy spłaciliśmy tą firmę, nie dostaliśmy [jej] za darmo. My sto procent wyceny zapłaciliśmy z własnej kieszeni, własnych zysków, kupiliśmy od...