Praca w firmie Transbud w latach 80. - Grzegorz Dębiec - fragment relacji świadka historii [TEKST]
zawodowa, wyjazdy zagraniczne w PRL, praca Praca w firmie „Transbud” w latach 80. Ta firma [istnieje] od [19]53 roku. „Transbud” [to była] firma do obsługi dużych inwestycji budowlanych. [Przy al. Spółdzielczości Pracy] znajdowało się około dwustu samochodów ciężarowych, w drugim oddziale na Nowym Świecie około stu osiemdziesięciu, była Biała Podlaska, był Chełm, był Zamość. To była potężna firma zatrudniająca powyżej tysiąca ludzi – tysiąc osób było zatrudnionych, jak to się mówi, „Na górce” czy na „Jedynce”. Ja do tej firmy wszedłem dość późno, chyba w [19]84 roku. Z racji tego, że ta firma wysyłała ludzi do budowy elektrowni i osiedli na terenie dawnego Związku Radzieckiego, przyszedłem do tej firmy właśnie z myślą, żeby...