Dzielnica Bronowice w Lublinie w latach 60. - Grzegorz Dębiec - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Bronowice były podzielone na dwie dzielnice. Stare Bronowice z lat pięćdziesiątych to dzielnica budowana dla pracowników FSC Lublin. Tatary, Bronowice – to wszystko tak się budowało, przy zakładzie pracy Świdnik powstał. Przy dużych zakładach pracy powstawały osiedla i był nabór ludzi ze wsi. Ze wsi ludzie wyjeżdżali do miasta, [taki człowiek] miał mieszkanie, miał szkołę od razu. Widać po architekturze, [gdzie są] stare Bronowice. Granica jest tam, gdzie kościół, taka przestrzeń jest, tam kiedyś był tor saneczkowy, teraz bazar. W pierwszej klasie już byłem na Bronowicach, mieszkaliśmy na ulicy Sokolej. Wtedy też była ciekawa sceneria – bloki mieszkalne obok więzienia. Te więzienia, które zostały przesunięte na ulicę Zemborzycką, [były wtedy] tam, gdzie ulica Łabędzia jest...