Zgromadzenie Żydów na placu w Lublinie - Irith Hass - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[W czasie wojny] widziałam to, czego jeszcze nigdy w życiu nie widziałam, [kiedy] przyszli w nocy i wypędzili tatusia, i [kiedy] pierwszy raz byłam na Umschlagplatzu z dziadziusiem i z babcią, i z mamusią, i [kiedy] co raz widziałam przez okno jak maltretowali Żydów. Pamiętam także, że prowadzili nas na jakiś plac, może to jeszcze nawet nie był Umschlagplatz, bo jeszcze myśmy mieszkali na Pijarskiej jeszcze. W każdym bądź razie sprowadzili tam bardzo dużo Żydów na ten plac i trzymali nas, było strasznie gorąco. Wiedziałam, że mamusia jest strasznie przejęta, dziadziuś i babcia starali się do mnie uśmiechać i, [mnie pocieszać], ale ja zrozumiałam, że to z tego powodu, że tatuś nie wie, co się z nami [dzieje] i [jak] wróci to nas już nie znajdzie. [Dlatego] nie myślałam...