Pierwsze wspomnienia - Irith Hass - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Pamiętam, że byliśmy w Nałęczowie i gdzieś chodziliśmy, i sobie skręciłam nogę, strasznie mi spuchła, robili kompresy i tak dalej, i tak dalej. Pamiętam jeszcze jedno, że mieszkaliśmy w takim jakimś domku maciupeńkim i z drugiej strony mieszkała jakaś rodzina, która miała chłopczyka w moim wieku i kąpali nas razem w takiej misce dużej, może to wanienka [była], coś takiego. Stawiali to na dworze i wlewali tam ciepłą wodę i oboje żeśmy się tam kąpali. Jeździłam [na wakacje] prawie co roku z dziadziusiem i z babcią w lipcu, a dopiero w sierpniu jechałam najpierw z mamusią, potem tatuś przyjeżdżał na dwa tygodnie. [Jeździliśmy] do Zakopanego, do Rabki, do Szczawnicy, do Gdyni. Pamiętam olbrzymie lasy. Wychodziliśmy codziennie, na prawie cały dzień do lasu i...