Chęć przeżycia podczas wojny - Irith Hass - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Nikt nie chciał wierzyć, ja też, to mi weszło w jedno ucho, wyszło drugim. Dzisiaj to już rozumiem, dlaczego mojej mamusi już wcale nie obchodziło nic, nie ubierała się jak dawniej, nie malowała się jak dawniej, nie robiła manicure'u jak dawniej, była cały czas smutna, taka siedziała. Na Majdanie Tatarskim rodzice rozmawiali w nocy, [gdy] byli pewni, że ja śpię, ale ja nie spałam. Oni rozmawiali, co zrobić ze mną, nie mówili o sobie w ogóle. Oni byli tacy młodzi i już musieli myśleć o takich rzeczach, co zrobić ze mną, czy ratować, czy nie ratować. Mamusia mówiła, że nie wie, co jest lepsze – czy żebyśmy zginęli razem, czy żebym ja potem miała życie jako sierota. W końcu postanowili, że postarają się mnie uratować. Wtedy zrobili na pewno ten układ z tą kobietą, która...