Lublin dawny i współczesny - Irith Hass - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Dzisiaj z rana w drodze do tego biura, myśmy szli Krakowskim Przedmieściem i chociaż wiem, że [ulica] Pijarska już nie istnieje, gdzie mieszkali mój dziadziuś z babcią, gdzie ja się urodziłam. Ulica za Pijarską, nie pamiętam teraz, jak się nazywa, ale gdybym nie wiedziała, że to nie jest Pijarska, to byłabym pewna, że to jest Pijarska, mogłabym zrobić zdjęcie i powiedzieć moim córkom, i wszystkim znajomym: „Widzicie? To jest ta Pijarska, na tym balkonie ja stałam, patrzałam się na Krakowską Bramę, ile stopni jest dzisiaj.”. [Tam jest] cukiernia Chmielewski, dokładnie ją pamiętam, że tam się kupowało. Widziałam ten balkon, mam jeszcze te zdjęcia, że leżę tam jako niemowlę w takim wózeczku, żeby [złapać] troszkę słońca, opalić się. Lubiłam tam stać, na balkonie i patrzeć na ludzi. To było najbardziej wzruszające, ale...