Spotkanie z Haliną Mikołajską - Waldemar Maluga - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Przygotowując ścieżkę dźwiękową [do] filmu o [spotkaniu] Czesława Miłosza i [Lecha] Wałęsy, [pomyślałem], że dobrze by było, [gdyby] słynny wiersz Miłosza „Który skrzywdziłeś człowieka [prostego]”przeczytała Halina Mikołajska. Legenda KOR-u, opozycji. Była zresztą na KUL-u. Kilkakrotnie z nią rozmawiałem. Postanowiliśmy, że [ich] spotkanie i przede wszystkim nagranie [odbędzie się] w Warszawie, w domu Magdy Jeglińskiej –rodzonej siostry Piotra Jeglińskiego, bardzo słynnego opozycjonisty. Jeszcze [panował] stan wojenny, [więc] cała opozycja była, że tak powiem, zespolona. [Piotr Jegliński przebywał] wtedy w Paryżu. [Przeprowadzono] nawet na niego zamach –w jego samochodzie wybuchła bomba. Więc on wynajmował Magdzie mieszkanie na [ulicy Antoniego] Malczewskiego (do dziś...