Mój najważniejszy film - Waldemar Maluga - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Erazma Ciołka spotkałem kiedyś w bardzo ciekawych okolicznościach. Mianowicie w 1986 roku w słynnych Kostomłotach (żył jeszcze wtedy ksiądz [Roman] Piętka) zorganizowano spotkanie [dotyczące] odnowienia parafii neounickiej (to jedyna taka parafia w Polsce). Wiem, że miał przyjechać [na tę uroczystość] prymas [Józef] Glemp. Spore wydarzenie. Byłem tam [obecny] z aparatem fotograficznym, Erazm Ciołek [również]. [I tak] się poznaliśmy. Później zaprosił mnie do Warszawy. On był wybitnym dokumentalistą. Przez dziesięć lat [uwieczniał] całą Solidarność. Nazywano [go] nawet solidarnościowym fotografem. Zaczęło się w 1980 roku w Stoczni Gdańskiej, a skończyło na obchodach dziesięciolecia Solidarności w Gdańsku i Sopocie. Postanowiliśmy wspólnie, że byłoby dobrze zrobić z tego film....