Film pod tytułem „Czesiek” - Waldemar Maluga - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Zostałem z materiałem [o spotkaniu Lecha Wałęsy z Czesławem Miłoszem], nawet nie wiedząc, czy coś z tego wyszło. 13 grudnia [wprowadzono] stan wojenny. Nie zastanawiając się, schowałem u siebie wszystkie negatywy. A kiedyś [takie rzeczy] inaczej się zabezpieczało. [Należało je umieścić] w czarny papier, w jakieś światłoczułe pudła, żeby to się nie prześwietliło. [Ten film] leżał [tak schowany] ponad rok. Wiedziałem, że nakręciłem jakiś materiał, ale nie byłem w stanie stwierdzić, [czy coś mi się udało]. Nie [miałem możliwości] wywołania [tego]. Przecież wszystko było zmilitaryzowane –od telewizji po wszystkie zakłady. [Po] ponad roku ktoś mi powiedział, że w Warszawie jest Spółdzielcza Wytwórnia Filmowa, [gdzie] wywołują różne rodzinne pamiątki (typu: dzieci nakręcone kamerą...