Wizyta Jana Pawła II w Lublinie w 1987 roku - Jan Trembecki - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Pielgrzymkę Jana Pawła II fotografowałem] prywatnie. Prywatnie dlatego, że – nie wiem dlaczego – mojej redakcji odmówiono akredytacji. Nie wiem, czy władze nie miały do nas zaufania, a może dlatego, że właśnie byliśmy „Kurierem”. W każdym razie akredytacji nie dostaliśmy. Ja sobie tak załatwiłem, że pobyt papieża fotografowałem na KUL-u i na Czubach. Zupełnie prywatnie. Ogrom ludzi był. Na Czubach to kilkaset tysięcy ludzi musiało być. W tej chwili został tylko krzyż od ołtarza. Było duże podwyższenie, zrobione gdzieś do wysokości pierwszego piętra i tam był główny ołtarz. Tam ojciec święty stanął, tam celebrował. Poniżej było takie jak gdyby podium zrobione, bo przecież na Czubach ojciec święty chyba trzydziestu nowych kapłanów wyświęcał i oni tam musieli być. Dość sporo...