Cenzorskie przeoczenia i związane z nimi interwencje - Jan Trembecki - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Siergiejewicz Nikita, Gomułka Władysław, cenzura wydawnicza, cenzura w PRL, Sztandar Młodych (dziennik), cenzor Cenzorskie przeoczenia i związane z tym interwencje Tak było i też, [że] wpadki straszne były. Pamiętam taką wpadkę, [kiedy] cenzor nie widział [wcześniej] zdjęć w „Kurierze Lubelskim” – wtedy była pierwszy raz konfiskata gazety. Był artykuł na pierwszej stronie o chuliganach i taki tytuł: „Chuligani wysiadka”. A nad tym ukazało się zdjęcie [Władysława] Gomułki i kogoś tam jeszcze wysiadającego z pociągu. [Patrząc] na zdjęcie, [czytało się] na dole: „Chuligani wysiadka”. Wtedy trzeba było konfiskować gazetę. Milicja te gazety pozbierała już z...