Wizyta Lecha Wałęsy w Lublinie w czerwcu 1981 roku - Jan Trembecki - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Na posiedzenie Zarządu Regionu „Solidarności” przyjechał Wałęsa. W tym czasie na placu Litewskim na Pomnik Wdzięczności ktoś rzucił białą farbę. Ale za jakiś czas Wałęsa i cały Zarząd Regionu przyszedł pod ten pomnik, tam Wałęsa próbował zmywać tą farbę rozpuszczalnikiem, szmatami jakimiś. I wtedy wydał oświadczenie, że to nie „Solidarność”, żeby władze nie myślały, że to właśnie ze strony „Solidarności” [zostało] zrobione. Dlatego on tu przyszedł i chciał to wszystko zmyć. Jak [Czesław] Miłosz dostał nagrodę Nobla, to z Wałęsą był na KUL-u. [Wałęsa] przyjechał na KUL i zrobiłem wtedy piękne zdjęcie, jak podnosi taką dziewczynkę do góry. To zdjęcie dostało nawet nagrodę w jednym z konkursów. Potem fotografowałem Wałęsę na stadionie Lublinianki. Miał być duży wiec, a przyszło mało...