Lubelski Lipiec - Jan Trembecki - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Pierwszy protest w Lubelskich Zakładach Naprawy Samochodów na Drodze Męczenników Majdanka chcieliśmy sfotografować, ale nam nie pozwolono. Tam zaczął się ten protest w lipcu [1980 roku]. To, co się działo na ulicy, związane z „Solidarnością”, fotografowaliśmy. Natomiast w zakładach zamkniętych nie. Po prostu nam nie zezwalano. Komitety strajkowe nie zezwalały, bo każdy się obawiał o to, że w każdej chwili te filmy mogą się przedostać w nieodpowiednie ręce i wtedy byłby kłopot. Na ulicach tak specjalnie się nie odczuwało, że coś może się szykować. Było ogólne przygnębienie i to było widać na twarzach ludzi. Ludzie byli zmartwieni. Nie było żadnej radości w nich widać. Przygnębienie, po prostu przygnębienie. Każdy myślał i...