Wiec studencki w Lublinie w marcu 1968 roku - Jan Trembecki - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Pamiętam doskonale środowisko akademickie. Pamiętam wiec w Chatce Żaka, na który, mówiąc szczerze, nie miałem chęci iść. Dlatego że zdawałem sobie sprawę z tego, że zdjęcia mogą być wykorzystywane przez kogo innego. No, ale polecenie było poleceniem, że trzeba było iść fotografować. Całe szczęście, że przed rozpoczęciem tego wiecu – zawsze sobie sprawdzałem aparat – błysnąłem i studenci chórem krzyknęli, że nie chcą tu żadnych zdjęć, żebym się wynosił natychmiast. No i musiałem wyjść. Stąd nie mam zdjęć z wydarzeń z [19]68 roku, sami studenci się na to nie zgodzili. I bardzo dobrze. Nikt nie fotografował – ani milicja, ani nikt. Jak zobaczyli kogoś z aparatem, od razu awantura, krzyk. [Tłum był] bardzo duży. Chatka Żaka pękała w szwach. A potem był drugi wiec w...