Wydarzenia kulturalne w Lublinie i Kazimierzu Dolnym w okresie PRL - Jan Trembecki - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Obchody jubileuszowe] Teatru Osterwy było bardzo ładne. Cóż tam jeszcze z takich znaczących [wydarzeń]? W samym Lublinie nie, ale na przykład wszystkie festiwale w Kazimierzu też jakoś związane z Lublinem były. Od pierwszego festiwalu, który był tak przepiękny, poprzez wiele lat jeździliśmy do tego Kazimierza, relacje robiliśmy z tych wszystkich koncertów. Z takich wydarzeń to [ważny był] występ pani [Mieczysławy] Ćwiklińskiej w Lublinie. Występowała w Domu Kultury Kolejarza, bo przecież nie było sali, gdzie by mogła [wystąpić] ze swoim „Drzewa umierają stojąc” [i zagrać] w roli głównej. [To] osoba, od której mam dedykację na zdjęciu. Imienną dedykację. Napisała pani Ćwiklińska: „Panu Janowi Trembeckiemu”. Tam zrobiłem całą masę pięknych zdjęć. Ona tu w Lublinie obchodziła swój jubileusz*. To było...