Wizyta na terenie obozu na Majdanku tuż po zakończeniu II wojny światowej - Jan Trembecki - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Majdanku, Państwowe Muzeum na Majdanku, krematorium Wizyta w obozie na Majdanku tuż po zakończeniu II wojny światowej Z ojcem moim poszliśmy. Właściwie tatuś mnie wziął, żeby zobaczyć. To był straszny widok. Najbardziej to mi utkwił [w pamięci widok] przed krematorium, tam cały dach, całe to otoczenie było spalone czy [zniszczone]. W każdym razie nad krematorium nie było dachu. I te szkielety ludzkie leżące, te czaszki, które w pobliżu tego krematorium leżały, robiły na mnie straszne wrażenie. Nawet potem miałem chyba troszeczkę i pretensje do taty, że mnie wziął, żebym to zobaczył. Byłem przecież wtedy młodym chłopcem i to na mnie zrobiło ogromne wrażenie. Chodziłem do piątej klasy, [miałem] jedenaście [lat]. [Później] wiedziałem, że jest wojsko, ale że jest obóz...