Zniszczenia w Lublinie po II wojnie światowej - Jan Trembecki - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Lublin był bardzo zniszczony. Jeśli chodzi o Stare Miasto, to najbardziej były widoczne zniszczenia wojenne w tym miejscu, gdzie się mieści w tej chwili Archiwum Państwowe, w okolicy dawnego kina „Staromiejskiego”. Był zniszczony ratusz. Ratusz to został zniszczony w [19]39 roku, ale był zniszczony. Ten budynek od Bramy Krakowskiej na prawo, gdzie jest teraz dom towarowy, też był bardzo zniszczony, zbombardowany po prostu, kupa gruzu była. Z tych rzeczy najbardziej to mi utkwiło w pamięci. Ulica Krawiecka też, to już Niemcy zaczęli ją likwidować, [ona biegła] wokół Zamku. Z drugiej strony Zamku przecież była synagoga, która została wysadzona w powietrze, też przez Niemców. Też kupa gruzu. W tej chwili tam przechodzi Trasa W-Z tak zwana. Te zniszczenia powojenne były widoczne na...