Praca podczas okupacji - Maria Rzeźnicka - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ja zaczęłam pracę, Boże kochany, w którym roku ja zaczęłam pracę? Miałam niecałe 16 lat. 16 lat to byłoby w 42 roku. Jesienią. To wtenczas w tym naszym mieszkaniu, jeszcze jako że mieliśmy ten pokój zarekwirowany przez Niemców, to przysłali nam taką rodzinę, to się nazywali reichsdeutsche. To byli oczywiście Polacy ze Śląska, z Górnego Śląska. On się wykazywał jakimiś papierami z rodziny, że był pochodzenia niemieckiego i dostał te dobre papiery. A ona była tylko volksdeutschką, czy coś takiego. W każdym razie mieszkali u nas. On się nazywał Sztrobel. I on pracował u Meinla. To był taki sklep, centrala to była tam gdzie teraz są, czy były, delikatesy, tam na Krakowskim, bliżej Wieniawskiej, natomiast tutaj koło poczty tego budynku już nie ma. Na rogu 3 Maja mieściła się filia tego Meinla. No i ten Sztrobel tam pracował. I...