Plany na przyszłość - Adam Adams - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Mój plan jest taki, że póki żyję, to ja chcę żyć, żeby nie być chorym, żeby dużo nie cierpieć, ale musi pan zrozumieć, że stan życia ludzkiego się kończy w pewnym wieku. Ja mam osiemdziesiąt osiem lat. Jak długo ludzie mogą żyć? Nie mogą żyć dłużej. Ja jestem realista. Dochodzi się do pewnego wieku, że pan widzi, że koniec się zbliża, jak nie dzisiaj to jutro, a jak nie jutro, to pojutrze. To pan już nie może mieć planów życiowych. Planów, które ja straciłem… Ja bym chciał, żebym ja mógł odwrócić historię życiową, to ja bym odwrócił ją w zupełnie innym kierunku mego życia. Ale niestety, jest za późno już teraz. Odwrócić już pan nie może swego życia. To ostatnie lata, które ja mam jeszcze do życia, ja chcę przeżyć… ja już nie chcę zmieniać mego kierunku myślenia. Teraz ja już widzę, że jest za późno zmienić. I ja...