Antysemityzm - Adam Adams - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Po wojnie ja się nie spotykałem z żadnym antysemityzmem. Absolutnie nie. Ja po wojnie się dowiedziałem tutaj w Anglii powiedzmy, o tym mieście jednym… W gazecie polskiej było to. Taki dziennik polski tutaj jest. Było miasto takie jedne, gdzie przyjechali, zdaje mi się, tam zabili jednego czy dwóch. A po wojnie słyszałem tu i tam, że jak przyjeżdżali ci, którzy się uratowali, wchodzili do domów swoich i ktoś mieszkał i nie chcieli pokazywać ich domów, i nie chcieli ich wpuścić do domu. Szczególnie w małych miasteczkach tak było. Było gorzej niż w dużych miastach. W dużych miastach nie było tak strasznie. W dużych miastach pokazywali mieszkania. Ale w małych miasteczkach, to nie chcieli. Ja w Polsce zasadniczo nie widziałem wielkiego antysemityzmu… Do wojny nie...