Losy rodziny - Adam Adams - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ja później się dowiedziałem co się stało z moją rodziną. Ja nie pamiętam, kiedy się dowiedziałem, że powiedziano mi, że mój ojciec był w obozie. I podobno siedział na kamieniu, dostał ataku serca i umarł. Ale nie wiem w jakim obozie. Był w obozie. O matce absolutnie nic nie wiem, o siostrze nic nie wiem. Wiem tylko o tym chłopcu, synu siostry, że powiedzieli mi, że Niemiec wziął tego chłopca za nogi i mu rozbił głowę. Mój ostatni kontakt z rodziną to był przed wyjściem, jak wyszedłem z Majdanka Tatarskiego pracować. To było tej nocy, kiedy likwidowali Majdanek Tatarski. Wtedy ostatni raz widziałem ojca i matkę… Siostry nie pamiętam, kiedy ja widziałem ostatni raz. Absolutnie nie pamiętam....