Koniec wojny - Adam Adams - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Jak wojna się zakończyła, to przede wszystkim było strzelanie na ulicy. Lublin już był wolny jak armia niemiecka uciekła. Myśmy wtedy wyszli z tej kryjówki i nie mieliśmy ubrania, pamiętam jak teraz. Nie mieliśmy ubrania, bo my mieliśmy tylko bieliznę… Ja nie pamiętam, co się stało później. I później jakieś dostaliśmy ubranie, nie pamiętam. Ale pamiętam, że poszedłem do swojego domu, Narutowicza 22 i wtedy widziałem to mieszkania, pamiętam, nasze mieszkanie było coś zajęte, ja wziąłem mieszkanie właściwie wspólnika mego ojca, które było w jednym korytarzu, drugie drzwi. Duże mieszkanie. I wtedy pamiętam tylko, że bardzo dużo uciekinierów przejeżdżało przez Lublin, wtedy, jak Lublin był zdobyty, jak armia weszła, to bardzo dużo ludzi weszło i ja wziąłem nasze to mieszkanie. I ja miałem tam jakieś siedem...