Ucieczka z Lublina - Adam Adams - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ja pamiętam, że mój ojciec powiadał jeszcze: „Ja nie chcę zostawić pracy mojego całego życia”. To było na ulicy Narutowicza 22, to było tam, gdzie mieszkaliśmy w starym mieszkaniu. Bo ja pamiętam, że ludzie przychodzili i myśmy byli w tym salonie wszyscy, to to musiało być Narutowicza 22, a nie w interesie, że ojciec tak mówił… Ale kiedy myśmy uciekli dokładnie, już nie pamiętam. To była cała grupa mężczyzn. Jakieś dziesięć mężczyzn z synami. Oni wszyscy dyskutowali co mają robić. To widocznie wszyscy się już zaczęli obawiać. A, jeszcze oni nie myśleli wtedy, że Niemcy będą tacy źli dla kobiet. Kobiety zostały. Myśmy nie uciekali z matkami ani z naszymi siostrami. One wszystkie zostały tutaj. Tylko mężczyźni uciekali. Bo oni to widocznie myśleli tak, jak było w pierwszej wojnie, że tylko mężczyźni są w...