Wyrzucenie z mieszkania na Narutowicza 22 - Adam Adams - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Jak nas wyrzucili z mieszkania nie czułem nawet strachu. Nie. Po prostu to spadło jak z nieba. Nikt się tego nie spodziewał. Oni chcieli gdzieś mieszkać i oni musieli wziąć jakieś nazwiska, bo oni nie wchodzili do wszystkich domów. Musieli wziąć jakieś nazwiska, gdzieś tam, do kogo pójść. Ja pamiętam tylko, jak przyszli, przeszli przez mieszkanie, patrzyli się na mieszkanie. I potem: „You’ve got five minutes or fiveteen minutes. Out you go!”. I ten oficer to był dla mnie jak bóg. Był tak pięknie ubrany, w tym mundurze. Oni nosili takie te odznaki i tak dalej, i tak dalej. A myśmy byli bardzo… Dlatego, ja powiadam, że mimo mojego wieku, ja byłem bardzo nierozwinięty pod tym względem. I nie mogłem zrozumieć, że wojna jest straszliwa. Ja myślałem, że wojna jest raczej jak w tych książkach pisało, że takie wspomnienia,...