Żydostwo postępowe - Adam Adams - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Moja rodzina była taka… Mi się zdawało, że żydostwo jest w mieście. Myśmy nie byli tacy bardzo pobożni, jak w małym miasteczku. Ale myśmy byli tacy świadomie… No, powiedzmy, gazeta przychodziła żydowska do domu. Ojciec chodził do teatru żydowskiego. Moja matka mówiła po rosyjsku, bo Lublin kiedyś należał do Rosji, czy nie? Chodziła do gimnazjum rosyjskiego, to mówiła po rosyjsku. To ja pamiętam. Ale tak, w domu się mówiło po polsku… Ojciec i matka, i myśmy rozmawiali po polsku tylko. Nigdy nie rozmawialiśmy po żydowsku. Nigdy. Ja byłem bardzo świadomy. O, w moim okresie był ten Piłsudski. I Piłsudski był bardzo pozytywnie ustawiony do żydostwa. Wszyscy znajomi mego ojca i całe towarzystwo koło mego ojca, to byli ludzie, którzy...