Organizacja Bejtar - Adam Adams - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ja wiedziałem o Palestynie, bo ja chodziłem do tej szkoły hebrajskiej i ja należałem jako młody człowiek do Bejtaru. To była organizacja taka, która działała pod Żabotyńskim… Był taki oficer, zdaje mi się, Żabotyński on się nazywał. To była prawicowa organizacja, która uważała, że tylko można dostać Palestynę walcząc o nią, a nie negocjować, tylko walczyć o nią. Ja należałem do tej organizacji i chodziłem na takie zbiórki. I mówiłem dobrze po hebrajsku. I ja nie wiem czy mój ojciec miał jakiś grunt w Izraelu kupiony… Nie pamiętam. Zdaje mi się, że on miał, bo się mówiło o tym. Jako dziecko też to słyszałem. Ale ja nie znalazłem żadnego śladu po tym. Ja byłem członkiem Bejtaru jak zacząłem chodzić do gimnazjum. Zdaje mi się, że to...