Zwyczaje religijne - Adam Adams - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ja wiedziałem, że jestem Żydem, od dziecka, odkąd sięgam pamięcią. Może dlatego, że w sobotę… Sobota to nie było święto. Niedziela, to było święto, wszystkie sklepy były zamknięte. W sobotę zasadniczo wszystkie sklepy były otwarte w Polsce. Tylko w niedzielę były zamknięte. A u nas było, że ojciec zamykał sklep w sobotę, a w niedzielę był otwarty sklep. Że w piątek wieczorem była kolacja razem. I wszyscy siedzieliśmy na kolacji. I mieliśmy kolację taką rodzinną, że wszyscy musieli być przy stole. Bo podczas tygodnia, to myśmy jedli osobno czasami. Ale piątek wieczorem, wszyscy musieli być wieczorem. I matka paliła świece, pamiętam. I zawsze miało się rybę, karpia się zawsze jadło… Moja matka nie była taka pobożna. Mój ojciec i matka byli Żydzi, tak samo jak ja...