Ulica Lubartowska - Adam Adams - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Na Lubartowskiej ja pamiętam dokładnie hurtownię… Pamiętam te pokoje w hurtowni, pamiętam tragarzy, którzy stali na dole z tymi sznurami i nosili tą wodę… To pamiętam. Pamiętam tą okolicę gdzie ta poczta była, zdaje mi się na Cyruliczej ulicy. I podobno tam przed wojną było dosyć dużo hurtowni takich skórzanych. A poza tym Lubartowska, pamiętam, to taka długa ulica, równa taka. Równa, długa ulica. Czy była taka, czy nie, ja nie wiem. Pamiętam ten targ, który był przed sklepem. Taki wielki targ i że przyjeżdżali tam wszyscy. Pamiętam te masła i te kury, które się kupowało i odwracało się ich i się dmuchało na te dupki, zobaczyć czy są tłuste. To są takie wspomnienia… byłem mały chłopak wtedy. I była ta uczelnia taka żydowska tych rabinów. To było na końcu ulicy Lubartowskiej....