Siostry - Adam Adams - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Moja najstarsza siostra ukończyła gimnazjum, a ta młodsza, ja nie pamiętam, czy ona była przy końcu gimnazjum czy nie. Ona też chodziła do gimnazjum. Róźka, najmłodsza, nie pamiętam, czy ona chodziła do przedszkola, czy ona chodziła już do szkoły… Zdaje mi się, że ona chodziła do przedszkola jak wojna wybuchła. Najstarsza siostra musiała byś starsza ode mnie o jakieś cztery albo pięć lat. A druga to musiała być starsza o jakieś trzy lata, nie więcej. Moja siostra najstarsza wyszła za mąż za tego lekarza, doktór Zajnsztajn on się nazywał – Henryk Zajnsztajn. Oni się poznali w Helu koło Gdyni, na wakacjach i zakochali się. I chcieli się pobrać, ale w żydowskim otoczeniu był zwyczaj, że zawsze ta pani narzeczona ma dawać posag. Tak że ja pamiętam, że był taki człowiek, który...