Niezrozumienie wojennych zachowań - Adam Adams - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Jest bardzo ciężko opowiadać ludziom o tym stanie, bo oni nie mogą zrozumieć… Jak człowiek jest głodny… pan nigdy nie może zrozumieć, jakie uczucie ma człowiek, jak jest głodny… Do czego on jest zdolny, co on może zrobić, jak on jest głodny, żeby zapełnić swój brzuch. Że przestaje powoli myśleć o wszystkim. Tylko o jedzeniu on myśli. I to była ta metoda, którą moim zdaniem Niemcy także używali. Oni doprowadzali ludzi do takiego stanu, że oni nie mieli swobody umysłu, jak się zorganizować przeciwko nim. Bo oni tylko myśleli o tym, jak przeżyć i jak zapełnić swój brzuch. That’s all. I były wypadki podczas wojny, że ojcowie nie zwracali nawet uwagi na swoje dzieci, bo byli tak głodni… czy te dzieci nie zwracały uwagi na ojców. To jest stan, w który się doprowadza ludzi, do pewnego sposobu myślenia. Tylko w...