Wojenna niepamięć - Adam Adams - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ja się zastanawiałem jak to jest z moją pamięcią. Moja pamięć jest bardzo dobra. Ja pamiętam wszystko teraz lepiej niż mój syn. Ja byłem bardzo zorganizowany w interesie i bardzo metodyczny. I mimo że ja robiłem notatki, jak ja się kładę do łóżka, to ja pamiętam, co ja mam zrobić następnego dnia i ja sobie liczę, ile przedmiotów mam zrobić, i następnego dnia ja to pamiętam bardzo dobrze. Ale ja uważam, że ta moja niepamięć, to moje zapomnienie o tych rzeczach, bo przecież ja nie byłem wtedy takim dzieckiem… Ja urodzony byłem w 23 roku. To znaczy, że ja w 40 roku miałem siedemnaście lat. Siedemnaście lat, to już dzisiaj chłopak jak jest w szkole, to bardzo dobrze pamięta wszystko. Ja się zastanawiam, dlaczego ja nie mam pamięci do niektórych rzeczy. I mi się wydawało, że to jest ten powód, że ja tych kilka...